Sery z mleka koziego/Quesos de leche de cabra.
Sery Camerano wytwarzane są z mleka koziego. Ich ważną cechą jest skórka, generowana przez „cilla”, czyli formę do kształtowania sera, która będąc zrobiona z plecionej wikliny pozostawia charakterystyczne ślady na jego zewnętrznej stronie. Łącząc w sobie cały smak i całą tradycję poprzednich pokoleń, wraz ze starannym opracowaniem charakterystycznego sera, powstał ser kozi „Los Cameros”. Ma pełny smak, bardzo intensywny i lekko mleczny, posiada głęboki aromat naturalnego dojrzewania. O kolorze złamanej bieli, a konsystencja jest jędrna i krucha z widocznymi powierzchniowymi przerostami pleśni. Pod podpisem Francisco Javiera Martíneza, Mistrza Serowarstwa, przedstawiamy efekt odzyskania tysiącletniego przepisu na ser kozi, który wcześniej wytwarzano w La Rioja. Rozwój pleśni uszlachetniających i nacieranie oliwą z oliwek zapewnia doskonały bukiet i kolory dojrzewania.
Każdy egzemplarz sera oznaczony jest pieczęcią Rady Regulacyjnej Nazwy Pochodzenia Queso Camerano D.O.P. Sierra de Cameros jest obszarem o tradycyjnej hodowli kóz. W Regionie La Rioja, objętym certyfikatem D.O.P. Sery Camerano istnieje tylko jedenaście hodowli, w których jest łącznie około 5 tys. kóz od których pozyskuje się mleko.
Nagrody World Cheese Awards:
2-miesięczny Camerano – 2017, 2018, 2019
6-miesięczny Camerano – 2017, 2018, 2019, 2021
2-miesięczny – 2018
12-miesięczny Anejo – 2018, 2019, 2021
Ser z mleka koziego z dodatkiem wina – Queso Murcia al Vino D.O.P. od Palancares. Wyrazisty pełny smak, lekko pikantny. Doskonale komponuje się z gamą słonych potraw, takich jak: anchois i migdały. Kilkukrotnie wyróżniony na WCA, jako jeden z najlepszych serów z dodatkiem wina na Świecie.
Rulo de Cabra od Albeniz – rolada sera z mleka koziego z powierzchniowym przerostem pleśni. Niezwykły aromat i smak świeżego sera koziego.
Sery z mleka krowiego/Queso de Vaca.
Spółdzielnia COINGA powstała w 1966 roku z inicjatywy grupy drobnych hodowców bydła mlecznego, którzy połączyli siły, aby produkować ser Mahón-Menorca pod jedną marką. Dziś, 56 lat później, Spółdzielnia posiada około osiemdziesięciu powiązanych farm na całej Minorce, wytwarzając tradycyjne sery z Wyspy Minorka, wyróżniane min.: na World Cheese Awards, co podkreśla z pewnością ich jakość i tradycyjny smak.
Sery z mleka owczego/Queso de Oveja.
Jeden z najlepszych serów owczych Świata, wyróżniany wielokrotnie na międzynarodowych konkursach, jako NAJLEPSZY SER OWCZY: 2017, 2018, SUPER GOLD 2019, 2021, 2022. Uznany za jeden z 84 najlepszych serów World Cheese Awards w historii.
Ser ten wytwarzany jest w 100% z pasteryzowanego mleka owczego przy użyciu podpuszczki owczej.
Na powierzchni sera rozwija się naturalna pleśń. W trakcie dojrzewania ser jest kilkukrotnie szczotkowany i nacierany oliwą z oliwek. Enzymy uwalniane przez pleśń podczas dojrzewania w połączeniu z oliwą z oliwek nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Ten ser ma pełny, intensywny, orzechowy smak, o głębokim zapachu i atrakcyjnym kolorze kości słoniowej. Konsystencja jest jędrna, z małymi i równomiernie rozprowadzonymi dziurkami.
Sery ANEJO Los Cameros – wytwarzane z najwyższej jakości mleka, z powierzchniowymi przerostami pleśni, w czasie dojrzewania nacierany kilkukrotnie oliwą z oliwek, produkowane w limitowanej ilości 5 000 sztuk rocznie, dojrzewającą w jaskini w Regionie La Rioja. Najlepszy ser 12-miesięczny w Hiszpanii oraz WCA w roku 2018.
Ser owczy IDIAZABAL D.O.P. – lekko wędzony, co nadaje mu niesamowitego aromatu i smaku. Kilkukrotnie wyróżniony medalami na WCA.
Sery z mleka mieszanego/Queso de Mezcla. (koza, krowa, owca)
Sery z mleka mieszanego (koza, krowa, owca) Los Cameros od wielu lat należą do ścisłej Światowej czołówki w swojej kategorii. Wielokrotnie nagradzane wyróżnieniami min. WCA: 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. Doskonale dobrane proporcje poszczególnych rodzajów mleka nadają niepowtarzalny efekt sera idealnego, od zrównoważonym smaku, aromacie i doskonałej konsystencji.
Jasny kolor kości słoniowej oraz słomkowożółty, konsystencja jest jędrna, z małymi i dobrze rozprowadzonymi dziurami.
Ser w skórce parafinowej – to najkrócej dojrzewający ser z mleka mieszanego Los Cameros, ma świetny smak i zapachy przypominające świeże mleko. Idealny do serwowania jako przekąska.
21 dniowy blok – ser o delikatny smaku, z przyjemnym zapachem świeżego mleka i kolorze kości słoniowej. Tekstura jest gąbczasta i ma wiele dziur. WCA 2017
Cabrales D.O.P. Blue od Queseria G.Rieses z miejscowości Tielve z Gminy Cabrales, położonej w samym sercu gór Picos de Europa – ser pleśniowy o intensywnym smaku i aromacie – wytwarzany w Regionie Asturia z mleka krowiego z dodatkiem mleka koziego.